Z-016.-Mituri despre dieta bolnavilor de hepatita
Pagina 1 din 1
Z-016.-Mituri despre dieta bolnavilor de hepatita
Mituri despre dieta bolnavilor de hepatita
Chiar şi persoanele bolnave de ficat au voie să consume un pahar cu vin la petreceri şi o cafea zilnic.
Un pahar de vin consumat de sărbători sau la o petrecere nu face rău nici măcar bolnavilor de hepatită, spun medicii. „De trei ori pe an, se poate consuma un pahar cu vin. Consumul nu trebuie să fie însă zilnic, pentru că se ajunge la încărcarea grasă a ficatului”, spune Manuela Curescu, medic infecţionist la Spitalul „Victor Babeş” din Timişoara. Moderaţie în privinţa consumului de alcool recomandă şi medicul Nicoleta Cimpoeru, gastroenterolog la Policlinica Washington din Bucureşti: „Unii nu consideră că berea sau vinul reprezintă alcool şi le consumă. Atenţie şi la bomboanele cu alcool, să nu faceţi exces! Două-trei sunt permise. De asemenea, atenţie şi la ceaiul cu rom”. Există însă şi păreri contrare despre consumul de alcool: „Alcoolul şi băuturile carbogazoase sunt toxice, deoarece de multe ori suferinţa ficatului este însoţită şi de gastrită, ceea ce face să crească aciditatea din stomac”, spune Manuela Curescu. Sunt recomandate sucurile proaspete, ceaiurile de orice fel, apa plată sau doar uşor carbogazoasă.
Fără afumături, mezeluri şi condimente
Un alt mit care-i priveşte pe bolnavii de hepatită este faptul că trebuie să ţină un regim strict. Bolnavii care nu au probleme cu greutatea pot consuma aproape orice tip de alimente, în afară de afumătură, grăsimi şi conserve. „Carnea prăjită de porc nu este indicată nici unei persoane sănătoase. Se poate înlocui cu un grătar de muşchiuleţ de porc, nu ceafă”, spune Manuela Curescu. Nu sunt indicate nici slănina cu ceapă şi salamul. De asemenea, vinetele, fasolea, varza gătită, nucile, alunele şi seminţele creează disconfort, iar condimentele irită mucoasa gastrică, motiv pentru care trebuie înlocuite cu verdeţuri precum mărar sau pătrunjel. Cei care vor să mănânce ardei umpluţi ar fi bine să folosească carne de pui, tocată în casă, nu cumpărată din magazin, întrucât aceasta este plină de zgârciuri. „La fructele de mare nu se ştie cum reacţionează organismul. Unele conţin microorganisme, aşa că nu le indic cu lejeritate celor cu afecţiuni hepatice”, spune Nicoleta Cimpoeru. Cafeaua nu trebuie exclusă din meniul bolnavilor de ficat, aceştia putând consuma una zilnic sau chiar şi două mai mici.
Regimul, neindicat înainte de interferon
Bolnavii de hepatită nu trebuie nici să mănânce prea mult, dar nici să se înfometeze. „Mai ales cei care urmează să înceapă tratamentul cu interferon nu este cazul să ţină dietă. Alimentaţia bolnavilor nu trebuie să fie nici mai săracă, nici mai bogată în calorii, ci normocalorică. Sunt mulţi pacienţi care atunci când află că sunt bolnavi pierd în greutate câte 15 kilograme
din cauza dietelor cu suc de sfeclă”, spune Manuela Curescu. Dacă vă anemiaţi şi ţineţi diete cu sucuri de legume, riscaţi să pierdeţi din energie şi să nu vă amelioraţi cu nimic starea de sănătate. Dacă totuşi suferiţi de obezitate, este bine să mai slăbiţi, pentru că atunci se acumulează grăsimi în ficat.
Alimente permise
Carnea de vită, pasăre, peşte, proaspătă şi slabă, şuncă presată.
Lapte dulce sau bătut, iaurt, brânză de vaci proaspătă, caş, urdă, brânzeturi dietetice.
Grăsimi foarte proaspete: unt, margarină, frişcă, smântână, ulei adăugate proaspete în mâncăruri sau fierte în acestea şi în cantităţi rezonabile.
Pâinea albă sau intermediară, veche de o zi.
Glucidele trebuie să provină din fructe, legume sau cereale, mai puţin din dulciuri concentrate.
Ouă preparate, fierte moi, ochiuri româneşti, omletă dietetică sau în preparate, un ou la două-trei zile.
“Unele fructe de mare conțin microorganisme, așa că nu le indic cu lejeritate celor cu afecțiuni hepatice.” Nicoleta Cimpoeru Medic infecționist
Sursa: Romania libera 16 Septembrie 2010
SURSA: http://forum.hepato.ro/viewtopic.php?f=7&t=7
Chiar şi persoanele bolnave de ficat au voie să consume un pahar cu vin la petreceri şi o cafea zilnic.
Un pahar de vin consumat de sărbători sau la o petrecere nu face rău nici măcar bolnavilor de hepatită, spun medicii. „De trei ori pe an, se poate consuma un pahar cu vin. Consumul nu trebuie să fie însă zilnic, pentru că se ajunge la încărcarea grasă a ficatului”, spune Manuela Curescu, medic infecţionist la Spitalul „Victor Babeş” din Timişoara. Moderaţie în privinţa consumului de alcool recomandă şi medicul Nicoleta Cimpoeru, gastroenterolog la Policlinica Washington din Bucureşti: „Unii nu consideră că berea sau vinul reprezintă alcool şi le consumă. Atenţie şi la bomboanele cu alcool, să nu faceţi exces! Două-trei sunt permise. De asemenea, atenţie şi la ceaiul cu rom”. Există însă şi păreri contrare despre consumul de alcool: „Alcoolul şi băuturile carbogazoase sunt toxice, deoarece de multe ori suferinţa ficatului este însoţită şi de gastrită, ceea ce face să crească aciditatea din stomac”, spune Manuela Curescu. Sunt recomandate sucurile proaspete, ceaiurile de orice fel, apa plată sau doar uşor carbogazoasă.
Fără afumături, mezeluri şi condimente
Un alt mit care-i priveşte pe bolnavii de hepatită este faptul că trebuie să ţină un regim strict. Bolnavii care nu au probleme cu greutatea pot consuma aproape orice tip de alimente, în afară de afumătură, grăsimi şi conserve. „Carnea prăjită de porc nu este indicată nici unei persoane sănătoase. Se poate înlocui cu un grătar de muşchiuleţ de porc, nu ceafă”, spune Manuela Curescu. Nu sunt indicate nici slănina cu ceapă şi salamul. De asemenea, vinetele, fasolea, varza gătită, nucile, alunele şi seminţele creează disconfort, iar condimentele irită mucoasa gastrică, motiv pentru care trebuie înlocuite cu verdeţuri precum mărar sau pătrunjel. Cei care vor să mănânce ardei umpluţi ar fi bine să folosească carne de pui, tocată în casă, nu cumpărată din magazin, întrucât aceasta este plină de zgârciuri. „La fructele de mare nu se ştie cum reacţionează organismul. Unele conţin microorganisme, aşa că nu le indic cu lejeritate celor cu afecţiuni hepatice”, spune Nicoleta Cimpoeru. Cafeaua nu trebuie exclusă din meniul bolnavilor de ficat, aceştia putând consuma una zilnic sau chiar şi două mai mici.
Regimul, neindicat înainte de interferon
Bolnavii de hepatită nu trebuie nici să mănânce prea mult, dar nici să se înfometeze. „Mai ales cei care urmează să înceapă tratamentul cu interferon nu este cazul să ţină dietă. Alimentaţia bolnavilor nu trebuie să fie nici mai săracă, nici mai bogată în calorii, ci normocalorică. Sunt mulţi pacienţi care atunci când află că sunt bolnavi pierd în greutate câte 15 kilograme
din cauza dietelor cu suc de sfeclă”, spune Manuela Curescu. Dacă vă anemiaţi şi ţineţi diete cu sucuri de legume, riscaţi să pierdeţi din energie şi să nu vă amelioraţi cu nimic starea de sănătate. Dacă totuşi suferiţi de obezitate, este bine să mai slăbiţi, pentru că atunci se acumulează grăsimi în ficat.
Alimente permise
Carnea de vită, pasăre, peşte, proaspătă şi slabă, şuncă presată.
Lapte dulce sau bătut, iaurt, brânză de vaci proaspătă, caş, urdă, brânzeturi dietetice.
Grăsimi foarte proaspete: unt, margarină, frişcă, smântână, ulei adăugate proaspete în mâncăruri sau fierte în acestea şi în cantităţi rezonabile.
Pâinea albă sau intermediară, veche de o zi.
Glucidele trebuie să provină din fructe, legume sau cereale, mai puţin din dulciuri concentrate.
Ouă preparate, fierte moi, ochiuri româneşti, omletă dietetică sau în preparate, un ou la două-trei zile.
“Unele fructe de mare conțin microorganisme, așa că nu le indic cu lejeritate celor cu afecțiuni hepatice.” Nicoleta Cimpoeru Medic infecționist
Sursa: Romania libera 16 Septembrie 2010
SURSA: http://forum.hepato.ro/viewtopic.php?f=7&t=7
Subiecte similare
» K-00) Alimentatie -dieta hepatita c
» 3. Studii/cercetari/tratamente pentru HCV
» g.1.)glanda tiroida
» 2. Ce este hepatita C?
» A)Transmitere hepatita c
» 3. Studii/cercetari/tratamente pentru HCV
» g.1.)glanda tiroida
» 2. Ce este hepatita C?
» A)Transmitere hepatita c
Pagina 1 din 1
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum
|
|